Bewerkt voedsel wel of niet?

In de supermarkten vind je veel bewerkt voedsel. Er worden ingrediënten aan toegevoegd om het er mooier uit te laten zien, beter te laten smaken of om het langer te kunnen bewaren. E 621 is een voorbeeld van een smaakversterker die toegevoegd is aan veel kant- en klaar producten zoals soepen en chips. Vraag jij je af waarom je die zak chips altijd helemaal op eet, dan weet je nu het geheim! 

Helemaal geen bewerkt voedsel eten is best lastig, maar tegenwoordig hebben we veel food deskundigen online die je daar graag alles over vertellen. Vlees, vis en peulvruchten kun je prima een lekker smaakje geven met goede kruiden en de juiste oliën. Tip; koop het boekje ” Het grote zonder pakjes & zakjes boek “ van Karin Luiten. Het is beter voor je gezondheid en uiteindelijk ook voor het milieu. Start gewoon eens met experimenteren. Zodra je vaker onbewerkt voedsel eet,  dan wil je niet meer anders. Want wees nou eerlijk…, dat bewerkte voedsel smaakt toch uiteindelijk allemaal hetzelfde (-:!

Een levenshouding

Gisteravond zag ik bij Jinek, de hoogleraar Liesbeth van Rossum geïnterviewd worden. Liesbeth benoemde het (levens) belang van leefstijl op het voorkomen van ziekten zoals COVID-19. Als leefstijlcoach kan ik niets anders dan het hiermee eens zijn. Jarenlang heb ik gewerkt in het ziekenhuis en revalidatie wezen en zag ik de desastreuze gevolgen van een ongezonde leefstijl op patiënten. Ook zag ik hoe moeilijk zij het vonden om een gezondere leefstijl op te pakken.

Factoren zoals  medicijnen, ziekte, stress,  armoede en de obesogene omgeving spelen een grote rol.   De obesogene omgeving is de omgeving die aanzet tot veel eten en weinig bewegen. Denk maar aan de roltrap of de lekkere hapjes bij de kassa. Wie wil afvallen en zijn leefstijl echt wil veranderen zal een bewuste keuze moeten gaan maken. Dit kost energie en het lukt lang niet iedereen. Hiervoor heb je steun nodig in de breedste zin van het woord.  Bedrijven kunnen hun best doen om gezond voedsel aan te bevelen.  De overheid kan de aanpak voor gezonde leefstijl financieren of promoten en jouw vrienden kunnen je helpen.

De beste manier om af te vallen en gezonder te leven is een manier te zoeken die het beste past bij jouw leefstijl. Dit doe je in kleine stapjes. Kleine stapjes van veranderingen en aanpassingen, maar ook van de stapjes terug kun je leren. Hierdoor zul je je steeds meer bewust worden van je eigen gedrag.Je zult resultaat boeken en voordat je het weet een gezondere leefstijl hebben.

Wil je meer weten kijk op de website van het voedingscentrum, daar vind je ook praktische tips om zelf aan de slag te gaan met een gezondere leefstijl. Lukt het je niet alleen om de vicieuze cirkel te doorbreken, neem dan de leefstijlcoach in de hand. Leefstijlcoaching individueel wordt nog niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar wel met een groepsprogramma; het zogenaamde GLI (Geleide Leefstijl Interventie) of COOL

Stress en het coronavirus

Omgaan met de stress die het coronavirus brengt. Hoe doe je dat vragen velen zich af? Helaas is daar geen pil of een pasklaar antwoord voor. 

Ik leef zoals velen tussen hoop en vrees. Ik neig meer naar de kant van hoop, maar als ik continu die vele negatieve berichten zie dan wordt mijn vrees aangewakkerd en ervaar ik meer stress gevoelens. Een van mijn manieren om met deze stress gevoelens om te gaan is bijvoorbeeld de pers berichten maximaal twee maal per dag te bekijken, zodat ik niet continu de negatieve berichten te horen krijg. 

Iedereen heeft verschillende manieren om met stress om te gaan. In het Engels noemen we dat ook wel coping; “ omgaan met problemen, stress en gebeurtenissen”. Er zijn twee manieren van coping; probleemgerichte coping en emotiegerichte coping.  Het hamsteren, schoonmaken en ons houden aan de maatregelen is probleemgerichte coping. Door te hamsteren en schoon te maken ervaren we een zeker gevoel van controle. Maar controle krijgen over onze gevoelens en emoties dat is lastig en kunnen we niet wegpoetsen met een doekje, daar moet je mee leren dealen. 

Vergelijk het eens met een rouwproces. Misschien ervaar je angst, boosheid, verdriet of ben je blij dat je minder dingen moet. Deze verschillende gevoelens kunnen per dag en soms wel per uur verschillen.  Hevige gevoelens kunnen we wegdrukken door bijvoorbeeld afleiding te zoeken, maar willen uiteindelijk ook ruimte  krijgen.  Als we dit niet doen krijgen we allerlei lichamelijke- en psychische klachten.  Je gevoelens uiten is een vorm van  emotiegerichte coping. 

“ Maak van je hart geen moordkuil “

Stel je voor dat je een geschud blikje cola bent; die bubbeltjes willen eruit en als ze eruit zijn is de druk ervan af. Praten over emoties en angsten ontlaat.  Je  ervaart minder spanning en voelt je rustiger. Als je iemand niet wilt belasten kun je een brief schrijven of dagboek bijhouden. Je kunt hierin alles opschrijven wat je maar denkt en voelt, niemand die het leest dus je kunt lekker los. Ook helpt het om je gedachten die je ervaart  te bestuderen. Kloppen je gedachten wel? Probeer negatieve gedachten om te zetten in helpende gedachten; bedenk maar wat je tegen een vriend of vriendin zou zeggen. Veel mensen ervaren sporten als een prettige manier om gevoelens te ontladen of yoga. Het voordeel daarvan is dat je tevens stoffen in je lichaam aanmaakt die je blijer maken. 

Uiteindelijk is de combinatie van probleemgerichte-en emotiegerichte coping het beste. Ga wandelen, experimenteer en leer bijvoorbeeld een muziekinstrument, nodig mensen thuis uit voor een drankje en ga samen lekker een potje….. j…je hart luchten!

‘Werkhervatting na de diagnose kanker’

In 2017 zijn er in Nederland circa 110.000 nieuwe gevallen van kanker gediagnosticeerd, dat betekent dat 300 mensen per dag de diagnose kanker krijgen.  Veel van deze mensen die kanker krijgen zijn werkzaam. De werknemer wordt plotseling patiënt en dit kan voor de werknemer, collega’s en werkgever grote gevolgen hebben. Steeds meer mensen willen blijven werken, na maar ook tijdens de behandeling. Zorgen dat iedereen mee kan blijven doen op het werk vraagt om een gezamenlijke aanpak. Een goed verzuimbeleid bij werknemers met kanker draagt bij aan het verkorten van langdurig verzuim. Ook draagt een goed verzuimbeleid bij aan het stimuleren van werknemers met kanker om betrokken te zijn en blijven bij de organisatie.

De ziekte kanker betekent niet altijd dat een werknemer arbeidsongeschikt wordt. Ook tijdens behandelingen willen en kunnen mensen steeds vaker werken. Het blijven werken of terugkeren naar werk hangt samen met de soort kanker, het stadium van de ziekte en het type behandeling (een operatie, chemo-, immuno- en hormoontherapie, bestraling etc.). Deze intensieve behandelingen kunnen op korte en/of lange termijn voor bijwerkingen zorgen. Naast lichamelijke klachten kunnen er ook psychische klachten worden ervaren. Zo is vermoeidheid een vaak ervaren klacht, die zowel een fysieke als psychische component kan hebben.

De lange termijn gevolgen (van de behandeling) heeft invloed op werkhervatting. De werknemer kan door de ingrijpende ziekte twijfelen aan eigen kunnen en vindt het mogelijk lastig om de opbouw van zijn of haar werk vorm te geven.   Opbouw van uren en taken dienen gestructureerd opgebouwd te worden. Dit doet een beroep op de andere  teamleden.  Goede afspraken over vervanging, verantwoordelijkheden en takenverdeling voorkomen dat andere teamleden door ziekteverzuim meer werkdruk ervaren en hierdoor overbelast raken.

Om langdurig verzuim van een werknemer te voorkomen na een levensbedreigende ziekte als kanker is een ondersteunende (werk)omgeving van belang. Verbinding met de werkvloer helpt mee aan het terugkeren in het eigen werk en het herstel van de kankerpatiënt. Weer aan de slag gaan geeft grip op het leven en werk, waarbij het belangrijk is dat dit onder deskundige begeleiding gebeurd. Door goede communicatie en helder verzuimbeleid weten ook de teamleden waar zij aan toe zijn. Hierdoor kunnen zij anticiperen op welke maatregelen genomen moeten worden om de zieke werknemer te vervangen en/ of te ondersteunen tijdens re-integreren.

Wanneer de werkomgeving overzichtelijk en veilig genoeg is voor de werknemer zal dit bijdrage aan een sneller en beter herstel.

 Enkele tips 

  • Wijs een contactpersoon op de werkvloer aan die de communicatie tussen werk en werknemer onderhoudt tijdens de behandelingen. Hierdoor blijft de werknemer betrokken bij het werk, mits het niet uit het perspectief is van controle. Dit is prettig voor collega’s die willen weten hoe het met de werknemer gaat en ook voor de werknemer zelf.
  • Houdt ook een contactpersoon (buddy) aan als de werknemer weer werkt en regel een vangnet op het werk als het werk ineens niet meer lukt.
  • Werk samen met een verzuimcoach,  bedrijfsmaatschappelijk werker en bedrijfsarts.
  • Wees op de hoogte van verschillende behandel mogelijkheden rondom werk en kanker.  Er is goede professionele begeleiding in het reguliere circuit voor de werknemer te vinden. Dit drukt ook de kosten voor het bedrijf.
  • Onderzoek de online hulpmethoden met zelfmanagement strategieën die werknemers ondersteunen bij herstel na kanker.
  • Vraag als leidinggevende  door op wat de werknemer nodig heeft om het werk te kunnen hervatten en vol te houden en blijf dit monitoren,

Meer weten, kijk op:

www.kanker.nl,  www.iknl.nl,  https://nfk.nl/kanker-en-werk,

De stressladder


Weet jij wanneer je in balans bent? Hoe voel jij je als je in het blauw of groen op de stresslader bent? Hoe gedraag en voel jij je dan? Ben je vrolijk, rustig en heb je meer geduld met je kinderen of collega’s?  Misschien heb je zin om dingen te ondernemen en slaap je goed?  😀 Maar wanneer dreig jij op deze stressladder omhoog te gaan? Hoe voel of gedraag jij je als je in het geel of oranje op de stressladder komt? Word je meer prikkelbaar, vergeetachtig en heb je minder geduld?  Ga je meer koffie drinken, roken of alcohol nuttigen? Slaap je slechter, krijg je last van je rug, hoofdpijn of ben je moe?😑 Kortom jouw lichaam geeft op allerlei manieren signalen aan dat je het rustiger aan moet doen. Je kunt je schouders eronder zetten en denken:”Niet zeuren en doorgaan.” Dan kun je het zeker een tijdje volhouden op wilskracht en doorzettings vermogen. Maar wat je lichaam eigenlijk nodig heef is rust om in balans te komen en te blijven. Zo kun je ook op langere termijn blijven pieken, want dat heb je nodig. Doe je dat niet dan ga je op langere termijn misschien wel naar ROOD.
Maar je wilt vast niet naar ROOD! Rood is te ver. Veel mensen in het rood komen bij mij op spreekuur. Ze voelen zich overspannen of hebben zelfs een burn- out. Voorkom dit door jezelf serieus te nemen. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Gebruik deze ladder as reminder. Zit je in oranje maak ruimte voor ontspanning, bewegen, warmte en gezelligheid.
KRACHTIG DOOR  verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen.