Omgaan met de stress van het coronavirus

Omgaan met de stress die de komst van het coronavirus brengt. Hoe doe je dat vragen velen zich af? Helaas is daar geen pil of een pasklaar antwoord voor. 

Ook voor mij is deze situatie nieuw en word ik geconfronteerd met allerlei emoties. Ik leef zoals velen tussen hoop en vrees. Ik neig meer naar de kant van hoop, maar als ik continu die vele negatieve berichten zie dan wordt mijn vrees aangewakkerd en ervaar ik meer stress gevoelens. Een van mijn manieren om met deze stress gevoelens om te gaan is bijvoorbeeld de pers berichten maximaal twee maal per dag te bekijken, zodat ik niet continu de negatieve berichten te horen krijg. 

Iedereen heeft verschillende manieren om met stress om te gaan. In het Engels noemen we dat ook wel coping; “ omgaan met problemen, stress en gebeurtenissen”. Er zijn twee manieren van coping; probleem gerichte coping en emotiegerichte coping.  Het hamsteren, schoonmaken en ons houden aan de maatregelen is probleemgerichte coping. Door te hamsteren en schoon te maken ervaren we een zeker gevoel van controle. Maar controle krijgen over onze gevoelens en emoties dat is lastig en kunnen we niet wegpoetsen met een doekje, daar moet je mee leren dealen. 

De gevoelens die je ervaart in deze tijd van het coronavirus zijn normale gevoelens in een abnormale situatie.  We ervaren massaal gevoelens van angst en onzekerheid en weten (nog) niet hoe hiermee om te gaan. We willen uiteindelijk allemaal een nieuwe balans vinden.

Het is vergelijkbaar met gevoelens bij een rouwproces. Misschien ervaar je angst, boosheid, verdriet of ben je blij dat je de vogels buiten hoort en met een dierbare samen bent. Deze verschillende gevoelens kunnen per dag en soms wel per uur wisselen en dat is normaal.  Deze hevige gevoelens kunnen we proberen geen aandacht te geven door afleiding te zoeken.  Dat werkt wel even,  maar we hebben ook ruimte nodig om onze emoties te uiten. Als we dit niet doen krijgen we allerlei lichamelijke en psychische klachten.  Je gevoelens uiten is emotiegerichte coping. 

Wat doe je bij emotiegerichte coping? 

“ Maak van je hart geen moordkuil “ Stel je voor dat je een geschud blikje cola bent; die bubbeltjes willen eruit en als ze eruit zijn is de druk ervan af. Praten over emoties en angsten ontlaat.  Je  ervaart minder spanning en voelt je rustiger. Als je iemand niet wilt belasten kun je een brief schrijven of dagboek bijhouden. Je kunt hierin alles opschrijven wat je maar denkt en voelt, niemand die het leest dus je kunt lekker los. Ook is het belangrijk om je gedachten die je ervaart goed te bestuderen. Kloppen je gedachten wel? Probeer negatieve gedachten om te zetten in helpende gedachten; bedenk maar wat je tegen een vriend of vriendin zou zeggen. 

Wat werkt voor jou ?

Tijdens mijn gesprekken met cliënten in moeilijke situaties heb ik vele helpende manieren gehoord om met stress om te gaan. Probleemgerichte en emotiegerichte coping worden door elkaar gebruikt. Als u controle heeft over de situatie en er iets aan kunt doen dan werkt probleemgerichte coping. Het volgen van de maatregelen is een manier waarover u zelf controle heeft. Wanneer u geen controle heeft werkt emotiegerichte coping beter. Probeer te praten over je gevoelens. Herken negatieve gedachten bij jezelf en de ander en probeer deze om te zetten in helpende gedachten. Experimenteer met mindfulness of yoga. Veel mensen ervaren sporten als een prettige manier om gevoelens te ontladen. Het voordeel daarvan is dat je tevens stoffen in je lichaam aanmaakt waardoor je je beter voelt. Er zijn heel veel websites die je hierbij kunnen helpen. Op internet, Facebook of Instagram is veel informatie en online lessen te vinden.

Hopelijk heeft dit je wat meer inzicht gegeven in deze moeilijke tijd. Als je zelf een goede coping stijl hebt, geef het aan en deel het met anderen. Natuurlijk werkt de ene copingstijl voor de een beter dan de ander, maar door onze aanpak te delen kunnen we elkaar helpen.